VR filmovi

Tijekom projekta revitalizacije Kina Edison, u obrazovne svrhe snimljeno je pet VR (virtual reality) filmova inspiriranih karlovačkim kulturno-povijesnim naslijeđem: 

  • Stari grad Dubovac
  • Karlovačka Zvijezda
  • Razvoj građanskog društva
  • Urbane legende – Labatorci   
  • Poznati Karlovčani

VR (Virtual Reality – Virtualna stvarnost) tehnologija omogućuje gledateljima osjećaj boravka i kretanja kroz imaginarni prostor, odnosno da u potpunosti postanu sudionici priče.

Uz obrazovnu svrhu, priče imaju i zabavni karakter. Trajanje svakog filma je 20 minuta. Preporučena dob gledatelja je 13+ godina, a sadržaj uključuje intenzivne vizualne podražaje.

Filmove je moguće pogledati u sklopu redovnih projekcija Kina, a svi zainteresirani filmove mogu pogledati i uz iskazivanje interesa na info@kino-edison.hr

Stari grad Dubovac

Jeste li se ikad upitali što je zajedničko riječima: Rod, Roditelji, Rodbina, Narod, Porod, Priroda, Urod…,  Da! to je Rod… u svakoj riječi.   A zašto Rod, pitate se?

Odgovor saznajte u VR filmu Stari gad Dubovac koji na zabavan način pokriva teme od dolaska starih Slavena do izgradnje, preko života u doba feudalizma, turske opasnosti te života danas.

Karlovačka Zvijezda

Na trgovačkom putu koji vodi od Ljubljane prema Sisku…, u dolini s močvarom… netko se sjetio tu graditi… i  to grad  ‐ vojnu utvrdu. Da, da! Možda zvuči čudno, ali… osim Beča u okolici Samobora su bili rudnici bakra  velike strateške vrijednosti… i to je trebalo zaštititi. 

Kako se Karlovac razvio iz vojne utvrde u renesansni grad, koliko je uspješno branio Europu od turskih nadiranja, koje su ga sve nedaće stizale, kako ih je premostio te kako je izgledao u svoje zlatno doba, teme su ovog VR filma posvećenog jedinstvenoj Karlovačkoj Zvijezdi.

Razvoj građanskog društva

U 19. stoljeću svijet doživljava velike promjene. Izumljeni su film, telefon, automobil, žarulja, … I Karlovac postaje drukčije mjesto. Kako su živjeli Karlovčani toga doba?

Uređuju se parkovi i grade palače koje, osim za stanovanje, služe i za kulturne i obrazovne sadržaje, ali i za večernja uživanja.

Kako su živjeli Karlovčani toga doba, koja su mjesta do danas ostala najdraža okupljališta i koje su to ustanove bile i ostale centar kulturnog života grada? Odgovore na ova pitanja kao i brojne druge zanimljivosti doznajte u zanimljivom VR filmu Razvoj građanskog društva.

Urbana legenda – Labatorci

Za vještice ste već sigurno čuli. A za labatorce?

Legenda kaže da su labatorci strašna bića koja žive u rijeci i u predvečerje izlaze na obalu Kupe, hvataju djecu koja nisu na vrijeme došla kući i od njih rade sapun. Spominju se u usmenoj predaji od dana kad je prvi čovjek stupio na tlo budućeg Karlovca. Nitko ih nikada nije vidio, ali svi znamo da su tu negdje… uz obalu Kupe. Bili su tu i davno prije nas, prije postanka grada i vladali su tamnim prostranstvima močvare između Kupe i Korane. Spremni za priču o labatorcima?

Poznate ličnosti

Brojne su poznate osobe koje su na neki način vezane za grad Karlovac i koje su ostavile svoj trag, ne samo u Karlovcu, nego i u svijetu. Upoznajte neke od njih!

Tko je prva hrvatska alpinistica? Tko je Monty Shadow? Gdje je Abesinija i koje su još zemlje proputovali Mirko i Stevo Seljan? Mnoge zanimljivosti očekuju vas u VR filmu koji otkriva detalje iz života poznatih Karlovčana.