Dokumentarci

Tijekom projekta revitalizacije Kina Edison, u obrazovno-turističke svrhe snimljeno je pet kratkih dokumentarnih filmova inspiriranih karlovačkim kulturno-povijesnim naslijeđem, kao i ljepotom krajolika: Rijeke grada Karlovca, Povijest Kina Edison, Nikola Tesla kao karlovački učenik, Stari grad Dubovac te Zlatno doba Karlovca.

Uz projekcije koje Kino oglašava na svojim mrežnim stranicama, svi zainteresirani filmove mogu pogledati uz iskazivanje interesa na info@kino-edison.hr

1. Rijeke grada Karlovca

Film govori o značaju i ulozi karlovačkih rijeka Kupe, Korane, Mrežnice i Dobre za nastanak i  razvoj grada.  Četiri priče o četiri rijeke i njihovom značaju za živote ljudi u Karlovcu donose nam zanimljivi sugovornici čiji su osobni i profesionalni životi danas duboko s njima povezani.

Rijeka Kupa:

Kupa je kroz povijest imala obrambenu funkciju, ali i značajnu ulogu u gospodarskom razvoju grada. Najduža je karlovačka rijeka, izvire u srcu Nacionalnog parka Risnjak i u nju utječu preostale tri karlovačke rijeke. Sugovornici nam predstavljaju Žitnu lađu na Kupi, vjernu repliku žitne lađe kakva je nekada u 18. stoljeću plovila Kupom te njen značaj nekada i danas.

 

Rijeka Korana:

Rijeka Korana je nastavak Plitvičkih jezera, teče kroz kanjon tvoreći mnoštvo slapova i smiruje se dolaskom u Karlovac. Kao i Kupa, ona teče kroz gotovo sam centar grada. Sugovornici nas upoznaju s poviješću Foginovog kupališta, koje s ponosom nosi titulu prvog registriranog riječnog kupališta u Hrvatskoj, a saznajemo i zanimljive povijesne crtice koje govore o ljekovitosti rijeke.

S druge strane, saznajemo i o adrenalinskom potencijalu Korane te o karlovačkoj rafting turi, jednoj od atrakcija grada.

 

Rijeka Mrežnica:

Mrežnica je poznata po svojim sedrenim barijerama i slapovima, zbog čega je popularna za rafting i spuštanje u kajaku. Izvire kod Slunja, a u Koranu se ulijeva kod Karlovca.

Priču o Mrežnici govori nam jedan od poznatih hrvatskih glumaca, koji je Zagreb zamijenio životom kraj rijeke. Uz ispunjenje i sreću koji proizlaze iz svakodnevog boravka na brzacima ove rijeke, saznajemo i o glumčevoj borbi za život, odnosno na koji  način ga je Mrežnica izliječila od zloćudne bolesti.

 

Rijeka Dobra:

Dobra, divlja rijeka ponornica, po veličini druga rijeka u Gorskom kotaru, izvire iz dva izvora: kod Bukova vrha i kod Skrada. Rijeka se počinje razvijati i širiti istočno od Skrada, a kod Vrbovskog joj se pridružuje Kamačnik.

U filmu nam sugovornici otkrivaju legendu, ali i istinu o Krvavom mlinu, danas popularnom kupalištu bogate povijesti i velikog zančaja u prehranjivanju brojnih obitelji. Kruh je bio zlata vrijedan, tako da je mlin bio i napadan, a branili su ga poljodjelskim alatkama.

2. Povijest Kina Edison

Film govori o nastanku Kina Edison u Karlovcu 1920. godine, njegovoj povijesti i revitalizaciji od 2021. do 2023. godine.

Kino Edison sagrađeno je 1920. godine, i drugo je namjenski izgrađeno kino u Hrvatskoj.

Sa svojih 490 sjedala bilo je to i najveće kino u Hrvatskoj. Za tako mali grad, dvorana je deseljećima iz večeri u večer bila puna. Sugovornici nam otkrivaju crtice iz Edisonove povijesti, od otvorenja, preko vrhunca pa do privatizacije i novog života koji mu je udahnut projektom revitalizacije i EU sredstvima.

3. Nikola Tesla kao karlovački učenik

Film govori o Nikoli Tesli tijekom učeničkog razdoblja u Karlovcu i značaju tog razdoblja njegovog života za kasnije izume.

Nikola Tesla bio je karlovački gimnazijalac, jer je tadašnja karlovačka Gimnazija nudila vrhunsko obrazovanje. Sugovornici dijele s nama zanimljive crtice koje su obilježile njegovo gimnazijsko školovanje, poput jedinice iz matematike, kasnije ipak prepravljenje u “dovoljan”, ali i o njegovu divljenju prema profesoru matematike i fizike, Martinu Sekuliću. Kao što govori i potkrepljuje jedan od sugovornika “upravo u ovoj gimnaziji u Karlovcu rodio se u znanstvenom i pronalazačkom smislu Teslin genij.  “

 

Saznajemo i da je Tesla u Karlovcu živio kod očeve sestre, da je umalo umro od kolere te da se skoro utopio na koranskom slapu,  Teslinu “mjesto spoznaje”.

4. Stari grad Dubovac

Film govori o značaju Starog grada Dubovca kroz povijest, dotičući se ključnih događaja, eksponata te njegove povijesne i kulturne važnosti.

U kombinaciji arhive i muzejskih eksponata, te snimanja na lokaciji, sugovornici nam pričaju priču o Dubovcu, s njegove povijesne, arhitektonske i arheološke strane. Stari grad Dubovac jedan je od najbolje sačuvanih i najljepših spomenika feudalnog graditeljstva u Hrvatskoj. Mijenjao je vlasnike tijekom povijesti, mijenjao svoj izgled ovisno o trenutnim potrebama i modi, a jedni od najznačajnih vlasnika Dubovca bili su knezovi Frankopani i Zrinski.

Saznajemo i da Turci nikada nisu uspjeli osvojiti ovaj kaštel, a ispitujemo i razne mitove i legende vezane uz Dubovac, uključujući i onu najpoznatiju – kolektivno sjećanje Karlovčana kaže da u bunaru Starog grada Dubovca postoji tunel koji vodi do obale Kupe i do Zvijezde.

5. Zlatno doba Karlovca - Poznati Karlovčani iz druge polovice 19. stoljeća

Film govori u Karlovcu u drugoj polovini 19. stoljeća s naglaskom na poznate Karlovčane iz tog vremena i njihov utjecaj na društvo, znanost i kulturu  tog vremena. 

Tijekom tzv. “karlovačke renesanse” 19. stoljeća  Karlovac je bio jedan od najjačih trgovačkih gradova, uz bok Zagrebu, a suvremenici su ga zvali “najgradskijim gradom”. Bio je čvorište svih riječnih i kopnenih putova, trgovina se odvijala Savom i Kupom do Karlovca, a potom se roba pretovarivala i cestama Karolinom, Jozefinom ili Lujzijanom, ovisno o odredištu, vozila dalje do morskih luka. Karlovac je, usto, bio sjedište mnogih uglednih Iliraca, dakle samo žarište hrvatskog narodnog preporoda.

Sugovornici nam predstavljaju velika imena tog razdoblja, poput velikih Iliraca Dragojle Jarnević, Ivana Mažuranića i grofa Janka Draškovića, a upoznajemo se s

moćnim i bogatim obiteljima Türk i Vranyczany te svjetski poznatim istraživačima braćom Mirkom i Stjepanom Seljanom.