Mjesec hrvatskog filma

Prvo izdanje Mjeseca našeg filma održano je 2023. u sklopu cjelogodišnjeg obilježavanja 15 godina djelovanja Hrvatskog audiovizualnog centra. Nakon odličnog odaziva kina, filmske zajednice i publike, ideja je da ova manifestacija postane kontinuirana. Stoga, svibanj i ove godine postaje Mjesec našeg filma!

Od 2. do 31. svibnja u više od 70 kina i 50 gradova diljem Hrvatske bit će prikazano 70 filmova kojima obilježavamo 70 godina postojanja filmskih festivala.

Kino Edison također se pridružilo ovoj manifestaciji ove godine te će filmovi biti prikazani prema slijedećem rasporedu:

2. 5. (četvrtak) u 18:30 h, Velika dvorana

Tri ljubavne priče i Kratki izlet, Velika dvorana

16. 5. (četvrtak) u 17:00 h, Mala dvorana

Duga mračna noć, Mala dvorana

23. 5. (četvrtak) u 18:30 h

Uvozne vrane i Službeni položaj, Velika dvorana

30. 5. (četvrtak) u 18:30 h, Velika dvorana

Bla i Tvornice radnicima

Sve projekcije u Kinu Edison su besplatne, uz preuzimanje ulaznica na blagajni Kina.

“Već tijekom organizacije prvog izdanja Mjeseca našeg filma, koji je prvotno zamišljen kao jednokratan program, zabilježili smo sjajne reakcije i motiviranost kina u sklopu Kino mreže, kao i ostalih nezavisnih kina i multipleksa. Stvorena je kvalitetna sinergija fokusirana na povezivanje i interakciju domaćeg filma i publike, pa se odluka da Mjesec našeg filma pokrenemo kao samostalan projekt nametnula kao logičan slijed događaja,” izjavio je na predstavljanju programa za medije Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra.

“Glavna misija Mjeseca jest putem posebno osmišljenog programa potaknuti publiku na odlazak u kino te posljedično na aktivnije praćenje domaćeg filma uopće. Djelovanje HAVC-a, među ostalim, uključuje i neprestano promišljanje novih načina za podsjećanje publike na raznovrsnost i bogatstvo domaće produkcije. Mi želimo da publika filmove (po)gleda te tako preispituje stavove, mijenja perspektive, usvaja nova znanja, preoblikuje vlastito poimanje svijeta. Kroz ovaj projekt želimo u istom vremenskom okviru kreirati ozračje i osigurati podršku da kroz osmišljeni program sva postojeća kina diljem Hrvatske ponude lokalnoj zajednici priliku da urone u domaći film,” dodao je Marcich.

Selektor programa Boško Picula ovogodišnji je Mjesec kreirao kao svojevrsnu posvetu festivalima. “Kako ove godine obilježavamo 70 godina postojanja domaćih filmskih festivala – prvo izdanje Pulskog filmskog festivala održano je 1954. – bilo je logično da se ovim programom odužimo spomenutim manifestacijama. Program uključuje simboličkih 70 filmova koji su u proteklih 70 godina osvajali glavne festivalske nagrade stručnih ocjenjivačkih sudova na festivalima poput Pula Film Festivala, Svjetskog festivala animiranog filma Animafesta, Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDoxa, Zagreb Film Festivala, Motovun Film Festivala, Festivala eksperimentalnog filma i videa 25FPS, Dana hrvatskog filma i drugih.

Ostale objave

Kino Edison organizator je 33. Dana hrvatskog filma, jedne od najznačajnijih filmskih manifestacija, koji će se održati od 17. do...
U utorak 1. listopada otvoren je Ciklus Španjolske i Čilea, a otvorenju su prisustvovali veleposlanik Republike Čile Nj.E. g. Cristian Rodrigo...
Ustanova Kino Edison raspisuje Poziv za volontiranje na organizaciji i provedbi manifestacije 33. Dani hrvatskog filma. Manifestacija će biti održana...
Skip to content