MJESEC ŠPANJOLSKOG I ČILEANSKOG FILMA I KULTURE

Jednu oplahuje Mediteran, a drugu Pacifik. Miljama udaljene jedna od druge, ali neraskidivo povezane jezikom i turbulentnom poviješću, Španjolska i Čile sa svojom bogatom kulturom gostuju u listopadu u Kinu Edison u Karlovcu.

Obje se diče predivnim krajolicima, bogatom poviješću i kulturom.

Španjolska vrvi povijesnim znamenitostima, idiličnim krajolicima i ukusnom kuhinjom, a Pablo Picasso, Salvador Dali ili Pedro Almodovar samo su neki od velikih umjetnika koje vežemo uz tu zemlju. Čile, s druge strane, opjevao je veliki Pablo Neruda, a predivna priroda i cijenjeno čileansko vino samo su dio onoga što ova zemlja nudi.

U listopadu ćemo uživati u kinematografiju ovih dviju zemalja, a gostovanje će biti upotpunjeno gastro i umjetničkim događanjima.

Zahvaljujemo Veleposlanstvu Španjolske u Zagrebu i Veleposlanstvu Republike Čile u Republici Hrvatskoj na svesrdnoj pomoći u realizaciji ovog ciklusa, a cjelokupni program pronađite u nastavku.

Ulaz na filmske projekcije i ostala događanja je besplatan. Za ulaz na filmske projekcije potrebno je preuzeti ulaznice na blagajni Kina. 

PROGRAM

1. 10. Španjolska – otvorenje ciklusa

18:30 otvorenje ciklusa uz gastro događaj

19:00   Mataharis

1h 40 min, 2007.

Komedija/drama

Privatna detektivka Inés infiltrira se među zaposlenike u multinacionalnoj korporaciji te ulazi u srž intriga tvrtke. Njezina je istraga dovodi licem u lice s teškom emocionalnom i etičkom odlukom. Eva, koja se upravo vratila s porodiljnog dopusta, usklađuje poslovne i obiteljske obveze kada otkrije da njezin partner Iñaki nešto skriva.

8.10. Španjolska

19:00    Tadeo Jones i smaragdna ploča

1h 30 min, 2022.

Avantura/animirani/komedija/obiteljski

Tad slučajno oslobađa drevnu čaroliju, ugrožavajući živote svojih prijatelja Mummy, Jeffa i Belzonija. Sa svima protiv sebe i samo uz pomoć Sare, on kreće u avanturu kako bi okončao Prokletstvo mumije.

15.10. Španjolska

19:00    Jezik leptira

1h 37 min, 1999.

Drama/ratni

Smješten u Španjolskoj 1936., Moncho je izopćenik u školi, ali je u stanju uspostaviti snažnu vezu sa svojim otvorenim učiteljem. Kada fašizam stigne u Španjolsku, njegov učitelj se smatra neprijateljem režima i uhićen.

22.10. Čile

19:00   Čak i u najboljim obiteljima, obnova

1h 37 min, 2023.

Komedija

Imućna konzervativna obitelj zapala je u krizu kada se suprug Pedro, nakon dugog liječničkog putovanja, odluči razvesti od moralističke i represivne žene Amande. Njezin mali sin ostavljen je na milost i nemilost autoritarnosti svoje majke. Ali Rita, mlada pjevačica u usponu, stigla je u Amandinu susjednu kuću kao dio nove čileanske buržoaske klase.

29.10. Španjolska

19:00   I kiša također

1h 44 min, 2010.

Drama/povijesni

Meksički redatelj Sebastián, španjolski producent Costa i njihova skupina glumaca putuju u Boliviju kako bi snimili film koji prikazuje španjolsko osvajanje Novog svijeta. Članovi filmske ekipe neočekivano se nađu u moralnoj krizi tijekom sve jačeg rata za vodu u koji se sve više upliće njihov ključni domaći glumac Daniel.

Ostale objave

U utorak 1. listopada otvoren je Ciklus Španjolske i Čilea, a otvorenju su prisustvovali veleposlanik Republike Čile Nj.E. g. Cristian Rodrigo...
Ustanova Kino Edison raspisuje Poziv za volontiranje na organizaciji i provedbi manifestacije 33. Dani hrvatskog filma. Manifestacija će biti održana...
U ponedjeljak 9. rujna 2024. Kino Edison obilježava godinu dana rada od ponovnog otvorenja te je tom prilikom pripremilo poseban...
Skip to content