Pravo na pristup informacijama

Pravo na pristup informacijama je temeljno ljudsko pravo koje se štiti Ustavom Republike Hrvatske, Europskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, Poveljom o temeljnim pravima EU i Zakonom o pravu na pristup informacijama (NN 25/13., 85/15. i 69/22.). Pravo na pristup informacijama je pravo korisnika na traženje i dobivanje informacije koja je javnog karaktera, a obuhvaća i obvezu tijela javne vlasti da omogući pristup zatraženoj informaciji, odnosno da objavljuje informacije neovisno o postavljenom zahtjevu kada takvo objavljivanje proizlazi iz obveze određene zakonom ili drugim propisom. Pravo na pristup informacijama je Ustavom Republike Hrvatske i Zakonom o pravu na pristup informacijama zajamčeno pravo svih fizičkih i pravnih osoba na dobivanje informacija koje posjeduju tijela javne vlasti u Republici Hrvatskoj, neovisno o svrsi u koju se informacija želi koristiti.

Službenica za informiranje:

Lana Dojčinović Matovina

voditelj programa

Pravo na informaciju ostvaruje se podnošenjem zahtjeva Ustanovi Kino Edison, multimedijski centar za kulturno-turističke sadržaje:

  • na adresu:

Ustanova Kino Edison, multimedijski centar za kulturno-turističke sadržaje
Šetalište dr. Franje Tuđmana
47000 Karlovac

Zakon o pravu na pristup informacijama
Zahtjev za pristup informacijama
Zahtjev za dopunu ili ispravak informacije

Temeljem čl. 29. st. 2. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama (NN br. 69/22) Ustanova Kino Edison nije dužna rješavati zahtjeve za ponovu uporabu.

Ponovna uporaba informacija – izuzeće od primjene ZPPI (uputa)

Kriteriji za određivanje visine naknade stvarnih materijalnih troškova i troškova dostave informacije
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2014_01_12_231.html
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2022_12_141_2149.html

Skip to content