MJESEC ARAPSKOG FILMA I KULTURE

Maroko, Egipat, Katar, Alžir

Čak četiri arapske zemlje u lipnju gostuju u Kinu Edison! U sklopu Ciklusa svjetskog filma i kulture, Karlovcu i svim njegovim posjetiteljima predstavljaju se Maroko, Egipat, Katar i Alžir.

Kroz filmove i popratni program, svaka će zemlja predstaviti djelić ogromnog bogatstva svoje kulture, no sigurni smo da će i to biti dovoljno za ispunjen doživljaj ove četiri živopisne ljepotice.

Zahvaljujemo Veleposlanstvu Kraljevine Maroko u Hrvatskoj, Veleposlanstvu Arapske Republike Egipat, Veleposlanstvu Države Katar u Republici Hrvatskoj  te Veleposlanstvu Alžirske Narodne Demokratske Republike na svesrdnoj pomoći u realizaciji ovog ciklusa, a cjelokupni program pronađite u nastavku. 

Ulaz na filmske projekcije i ostala događanja je besplatan. Za ulaz na filmske projekcije potrebno je preuzeti ulaznice na blagajni Kina. 

PROGRAM

4. lipnja – Maroko

18:00   Otvorenje Mjeseca arapskog filma i kulture –  Morocco, kingdom of multiculturalism, traditions and ancestral know-how.

Ceremonija čaja – na terasi ispred Kina.

19:00   Rock the Casbah

2013.

Trajanje: 100 min

Žanr: drama

Ljeto je u Tangeru. Nakon smrti oca, obitelj se, prema muslimanskoj tradiciji, okuplja tri dana u obiteljskoj kući kako bi se prisjetili svojih sjećanja i podijelili svoj gubitak. Uznemirenost je na vrhuncu, pogotovo jer je ovaj čovjek ostavio samo žene. Sve će se promijeniti dolaskom najmlađe kćeri Sofije, koja je svoj život izgradila na drugom kraju svijeta. Glumica koja u američkim serijama tumači uloge teroristkinja, nakon nekoliko godina izbivanja stiže iz New Yorka. Njezin povratak bit će način da se obračuna sa svojim sestrama i poremeti poredak koji je ovaj patrijarh godinama uspostavljao. Između suza i smijeha kolektivna histerija potaknut će svaku ženu na preispitivanje same sebe.

11. lipnja – Egipat

19:00 Wesh El Qafas “Cream of the Crop” (s titlovima na engleskom jeziku) 

2021.

Trajanje: 100 min

Žanr: drama

Grupa ljudi koji rade u tvornici pekmeza u Aleksandriji prolaze kroz razne financijske krize. Tijekom njihove potrage za rješenjem financijskih problema, stvari poprimaju drugačiji tijek i događaji eskaliraju.

13. lipnja – Katar

17:00   Druženje uz datulje i arapsku kavu

Izložba tradicionalne odjeće

18:00   Ode to our land

2024.

Dokumentarni

Film prikazuje vizionarsko vodstvo Njegovog Visočanstva Oca Amira Sheika Hamada bin Khalife al-Thanija i bilježi transformativno putovanje Katara prema tome da postane moderna nacija posvećena prosperitetu svog naroda i napretku arapskog svijeta.

25. lipnja – Alžir

17:30    Kulturno-umjetnička izložba: tradicionalne alžirske nošnje, slike, fotografije Alžira i koktel prijem u organizaciji veleposlanice Alžira

18:30 Lalla Zbeida Ouanes (s titlovima na engleskom jeziku)

Trajanje: 87 min

Žanr: drama

« Lalla Zbeida Ouanes », alžirski film redatelja Yahie Mozahema, proizveden u okviru Inicijative Konstantin, prijestolnica arapske kulture 2015., najnoviji je dugometražni film Yahije Mozahema koji se vraća na temu položaja alžirskih žena. Ovaj 87-minutna priča govori o nekoliko obitelji koje dijele isti veliki dom u Casbahu (Kazbi) Konstantina.

Veze prijateljstva i solidarnosti grade se između obitelji pod ponosnim okom Lalle Zbeide, gazdarice koja pomno pazi i na svoju i na tuđe obitelji.