ODRŽAN 1. MEĐUNARODNI FESTIVAL KASKADERSTVA – 3, 2, 1 AKCIJA!

Dvodnevni 1. međunarodni Festival kaskaderstva – 3, 2, 1 akcija! zatvoren je u subotu 25. svibnja svečanim proglašenjem pobjednika za najbolju kaskadu u ženskoj i muškoj kategoriji. Trofej Pegaz osvojili su Tjaša Perko (Slovenija) za kaskadu u filmu Čuvaj me s leđa (Hitman’s Wife’s Bodyguard) te Slaven Perković (Hrvatska) za kaskadu u serijalu Nestali.

Festival je započeo atraktivnim kaskadama u Amfiteatru u Dugoj Resi, a u sklopu otvorenja Festivala u Kinu Edison posjetitelji su mogli pogledati film Broj 55, koji se smatra najboljim akcijskim filmom o Domovinskom ratu snimljenim po istinitom događaju. Nakon projekcije održan je i razgovor s redateljem Kristijanom Milićem te dijelom kaskaderske ekipe filma.

Drugi dan Festivala posjetiteljima je donio pregršt uzbuđenja te zanimljive razgovore s kaskaderima u kojima su otkrili kako se postaje kaskader, mnoge tajne ove profesije te iskustva sa snimanja brojnih svetskih uspješnica, dok je poslijepodne bilo rezervirano za akciju na kotačima.

Program Festivala obuhvatio je i edukaciju za kaskadere – predavanje i praktični trening u autu – koju je održao Carl Stück, jedan od najtrofejnijih europskih kaskadera, trostruki dobitnik svjetske kaskaderske nagrade Taurus, precizni vozač i kaskaderski koordinator koji je koordinirao oko 200 epizoda popularnog serijala Cobra 11.

Festival je zatvoren u izvrsnom raspoloženju, a Kino Edison kreće s idejama za 2. izdanje.

Fotografije: Demjan Rožman