MJESEC PORTUGALSKOG I BRAZILSKOG FILMA I KULTURE

Jedinstvene, ali neraskidivo povezane zajedničkom poviješću, dvije živopisne države, Portugal i Brazil, u svibnju gostuju u Kinu Edison.

Portugalski jezik trenutno je peti jezik po brojnosti onih koji ga govore u svijetu, a svu njegovu ljepotu iskusit ćete u odbaranim filmskim projekcijama i popratnim događanjima.

Predivni krajolici, pitoreskni gradovi, atlanski ocean, fado, pomorstvo i najduži europski most samo su neke od asocijacija vezane uz Portugal, dok su samba, Amazonija, karneval u Riu i nogomet jedne od prvih asocijacija koje vežemo uz petu najmnogoljudniju zemlju svijeta, Brazil.

Uronite u kulturno bogatstvo ovih dviju država te utorkom u Kinu Edison otputujte na sami zapad Europe i u najveću državu Južne Amerike!

Zahvaljujemo Veleposlanstvu Portugalske Republike i Veleposlanstvu Savezne Republike Brazil na svesrdnoj pomoći u realizaciji ovog ciklusa, a cjelokupni program pronađite u nastavku. 

Ulaz na filmske projekcije i ostala događanja je besplatan. Za ulaz na filmske projekcije potrebno je preuzeti ulaznice na blagajni Kina. 

PROGRAM

7. 5. Portugal – otvorenje ciklusa

18:00 Otvorenje ciklusa portugalskog filma i kulture kojem će nazočiti Nj. E. Maria Paula Vieira Ferreira Leal da Silva, veleposlanica Portugala u Republici Hrvatskoj te druženje uz portugalsko vino i poznatu portugalsku slasticu pastel.

19:00 Alma Viva

trajanje filma: 85 min

žanr: drama

Kao i svakog ljeta, mala Salomé odlazi na ljetne praznike u malo planinsko selo u Portugalu gdje ju baka Avo uči tajnama vještičarenja. Kada Avo iznenada umre, odrasli se počnu svađati oko sprovoda, a Salomé progoni duh ljutite bake razočarane ponašanjem odraslih članova obitelji.

14. 5. Brazil – otvorenje ciklusa

18:00 Otvorenje ciklusa brazilskog filma i kulture

Otvorenje izložbe „Plovidba zelenim srcem Zemlje – Putovanje rijekom Amazonom“ (ispred ulaza u Veliku dvoranu na 1. katu). Otvorenju će nazočiti i autor izložbe Oleg Maštruko, jedan od najaktivnijih komentatora, putopisaca, urednika i publicista na hrvatskoj informatičkoj i društveno-mrežnoj sceni.

Ciklus brazilskog filma i kulture otvorit će NJ. E. Silvana Polich, veleposlanica Savezne Republike Brazil u Republici Hrvatskoj. Prije projekcije filma posjetitelje očekuje gastro druženje.

18:00 – 18:45 – koncert banda BraziuFlor na terasi ispred Kina Edison

19:00 – Dječak i svijet, animirani film

trajanje filma: 80 min

žanr: avantura, drama

Dječakov ugodan život prekinut je očevim odlaskom u grad u potrazi za poslom. Kako mu teško pada očeva odsutnost, kreće u potragu za njim te otkriva fantastičan svijet kojim vladaju životinje-strojevi i neobična bića. Ova prekrasna animacija daje prikaz problema suvremenog svijeta kroz oči djeteta. Film je osvojio Grand Prix 25. Animafesta.

21. 5. Portugal

19:00   Tragovi vjetra (Restos do Vento)

trajanje filma: 127 min

žanr: drama

Poganska tradicija iz unutrašnjosti Portugala ostavlja bolne tragove na skupini tinejdžera. Dvadeset pet godina kasnije, kada se ponovno ujedine, prošlost ponovno izranja na površinu i počinje tragedija.

28. 5. Brazil

18:00 prezentacija capoeire

19:00 Zemlja smeća

trajanje filma: 99 minuta

žanr: dokumentarni

Film Zemlja smeća, koji je sniman gotovo tri godine, prati putovanje renomiranog umjetnika Vika Muniza od njegovog doma u Brooklynu do rodnog Brazila, odnosno do najvećeg odlagališta otpada na svijetu na periferiji Rio de Janeira. Muniz snima takozvane „catadorese“, sakupljače otpada koji stvaraju umjetnost od recikliranih materijala. Njihova suradnja rezultira nećim mnogo većim, a pomažući im Muniz se i sam mijenja.