Dan Europe – Slavimo naše priče!

Dan Europe (9. 5.) u Kinu Edison

Kino Edison ove godine je domaćin filmskog obilježavanja Dana Europe, u suorganizaciji s Deskom Kreativne Europe – Uredom MEDIA Hrvatske i Europe Directom Karlovac. DKE – Ured MEDIA Hrvatske je ured za promociju i informiranje o potprogramu MEDIA Europske komisije koji pruža niz mogućnosti financiranja filmskih i televizijskih projekata, video igara i aktivnosti, od edukacije, preko razvoja, do distribucije na filmskim sajmovima, revijama i festivalima. Od rujna 2008. postoji kao dio Hrvatskog audiovizualnog centra.

Svake se godine 9. svibnja slavi Dan Europe ‒ obljetnica je to povijesne Schumanove deklaracije iz 1950. godine, ali i prvog službenog koraka u stvaranju Europske unije. Diljem Europe održavaju se brojna događanja koja u fokus stavljaju sadržaje koji veličaju mnogostrukost i raznovrsnost Starog kontinenta te promoviraju europske vrijednosti.

Posljednjih 30 godina Kreativna Europa MEDIA pruža kontinuiranu podršku europskoj filmskoj i audiovizualnoj industriji pomažući profesionalcima da ožive svoje priče te da ih podijele diljem Europe, ali i šire, a u tijeku je programsko razdoblje Kreativna Europa 2021. – 2027.

Osnovna je svrha događanja Dan Europe – Slavimo naše priče! predstavljanje četiri uspješna filma koja dolaze iz tri europske zemlje: Bugarske, Hrvatske i Slovenije. Uz potporu Potprograma MEDIA Programa Kreativne Europe, čiji je jedan od temeljnih ciljeva poticanje koprodukcija, filmovi iz zemalja malih kinematografija imaju mogućnost ostvariti trenutnu vidljivost.

Dana 9. svibnja, s početkom u 20 sati, tri će filma s potporom Potprograma MEDIA biti besplatno dostupna putem interneta, u trajanju 72 sata. Zainteresirani ljubitelji filma u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji imat će tako priliku pogledati filmove manje „vidljivih“, odnosno manje poznatih kinematografija. Svi su filmovi producirani u tri zemlje članice Potprograma MEDIA te su osvojili nagrade na međunarodnim filmskim festivalima. Uspjehom u zemlji i inozemstvu pokazali su nam da se razmjenom ideja, vještina i sredstava može stvoriti velika umjetnost!

Osim toga, 9. svibnja, s početkom u 19 sati, DKE – Ured MEDIA Hrvatske u suradnji s Kinom Edison iz Karlovca organizira fizičku projekciju filma „Vasil“ (Španjolska, Bugarska), scenaristice i redateljice Aveline Prat, producentske kuće Distinto Films (Španjolska) te u koprodukciji s tvrtkom Activist 38 (Bugarska), koja će se održati u Kinu Edison u Karlovcu i u partnerstvu s Europe Directom Karlovac.

„Vasil“ (Španjolska, Bugarska, 2022.), igrani film, 93′

Sinopsis:

Vasil je inteligentan i karizmatičan bugarski imigrant koji ima nevjerojatan talent za šah i bridž. On je beskućnik sve dok ga Alfredo, umirovljeni arhitekt, ne primi u svoj dom. Jedino što je ovoj dvojici muškarca zajedničko je njihova strast prema šahu, ali unatoč svim njihovim razlikama, Vasil polako ruši barijere koje je postavio Alfredo – jer Vasil ima dar; na iznenađujuće načine mijenja život svima koje sretne.

Film će se biti prikazan s prijevodom na hrvatski i na engleski jezik.

DKE – Ured MEDIA Hrvatske, Europe Direct Karlovac i Kino Edison organiziraju i tombolu za sve posjetitelje ove besplatne projekcije, kao i prigodni domjenak nakon projekcije u Kinu. Ulaznice je potrebno preuzeti na blagajni Kina, a to je moguće svaki dan od 8 do 22 h.

Filmski program događanja za online prikazivanja:

Od Cremone do Cremone“ (Bugarska, 2016.), dokumentarni film, 75′

Redateljica i scenaristica: Maria Averina
Producentica: Martichka Bozhilova (Agitprop / BG)
Koproducentica: Erica Barbiani (Videomante / IT)

Sinopsis:

Mladi šegrt napušta lagodan život u Bugarskoj kako bi krenuo stopama velikog Stradivarija u slavnu talijansku školu za izradu violina u Cremoni. Tako počinje putovanje prevladavanja jezične barijere, čežnje za domom i nejednakosti u industriji izrade violina. Ovaj topli film daje šarmantan uvid u svijet ljudi koji se bore s tradicijom i natjecanjem kako bi svoju glazbenu strast pretvorili u profesiju.

Link: Od Cremone do Cremone / From Cremona to Cremona

Password: MEDIA2024

Zbornica“ (Hrvatska, 2021.), igrani film, 126′

Redateljica i scenaristica: Sonja Tarokić
Producentica: Ankica Jurić Tilić (Kinorama / HR)
Koproducenticica: Janja Kralj (KinoElektron / FR)

Sinopsis:

Suočena s ograničenjima školskog sistema i okružena obeshrabrenim učiteljima, nova i entuzijastična osnovnoškolska pedagogica Anamarija započinje vlastitu borbu s problematičnim profesorom povijesti, nesvjesna da upravo takvim postupanjem polako postaje sve sličnija svojim kolegama u zbornici.

Link: Zbornica / The Staffroom
Password: MEDIA2024

Krhki snovi“ (Slovenija, 2022.), dokumentarni film, 83′

Redateljica i scenaristica: Haidy Kancler
Producent Boštjan Virc (Studio Virc / SI)
Koproducenti: Flair Film (AT), Kinocompany (FI)

Sinopsis:

U Bamyanu, u Afganistanu, tri lokalne djevojke koje trenira Ana, instruktorica iz Slovenije, sanjaju o tome da postanu profesionalne skijašice i natječu se na Olimpijskim igrama. Kada stignu u Europu na intenzivni trening, suočavaju se s nepremostivim kulturnim jazom i neumoljivom stvarnošću europskog profesionalnog sporta.

Link: Krhki snovi / Melting Dreams
Password: MEDIA2024

Svim filmovima možete besplatno pristupiti putem poveznice ispod pojedinog naslova uz promo kod: MEDIA2024. Filmovi se prikazuju na originalnom jeziku s prijevodom na engleski jezik. 

‍DKE – uredi MEDIA iz Bugarske, Hrvatske i Slovenije pozivaju sve zainteresirane da se pridruže u obilježavanju Dana Europe te ga učinite posebnim otkrivanjem filmskih blaga iz Bugarske, Hrvatske i Slovenije! Pridružite nam se u ovoj filmskoj avanturi i proslavimo naše priče zajedno!