MJESEC IRSKE I AUSTRALIJE

S jedne strane teritorijem malena, a dugom poviješću bogata Irska, s druge strane golema, ali relativno mlada Australija, nositeljice su našeg Ciklusa svjetskog filma i kulture u ožujku.

Ponosne na svoje kulturno i povijesno naslijeđe, uz odabrane filmove, predstavit će nam se i s dvije atraktivne izložbe.

Prva na programu, Irska, povodom otvorenja u utorak 5. ožujka poklanja svim zainteresiranima  izložbu 10 words koja prati knjigu Povijest Irske u 100 riječi, autora Sharon Arbuthnot, Máire Ní Mhaonaigh i Gregoryja Tonera, a 10 odabranih riječi kroz koje je ispričana jezična povijest Irske predstavlja samo mali dio jezičnog blaga predstavljenog u knjizi.

U drugom dijelu mjeseca predstavlja se Australija, a otvorenje i ciklus pratit će izložba tkanina koje su izradile žene iz australske Aboridžinske zajednice Bábbarra Women’s Centre. Uz otvorenje ciklusa  21. ožujka posjetitelje čeka i posebno iznenađenje australskih vinara.

Zahvaljujemo Ambasadi Irske i Australije na svesrdnoj pomoći u realizaciji ovog ciklusa, a cjelokupni program pronađite niže i doživite Irsku i Australiju u Kinu Edison u ožujku!

Ulaz na filmske projekcije i ostala događanja je besplatan. Za ulaz na filmske projekcije potrebno je preuzeti ulaznice na blagajni Kina.

Program

Irska

5. ožujka – Otvorenje

12:00  Otvorenje ciklusa i izložbe 10 words uz predstavnike ambasade

13:00   Pjesma mora, animirani film

trajanje filma: 93 minute

žanr: obiteljski, fantazija

Pjesma mora, film temeljen na irskoj legendi o Selkijima, govori o Saoirse, posljednjem djetetu tuljanu, i njenom bratu Benu, koji kreću na epsko putovanje kako bi spasili svijet od magije i otkrili tajne o svojoj prošlosti. Dok ih progoni vještica sova Mache i brojna drevna i mitska stvorenja, Saoirse i Ben žure se probuditi Saoirseine moći i spriječiti da svijet duhova nestane zauvijek. Pjesma mora očarat će i djecu i odrasle. Priča je predivno ispričana i posjeduje vizualnu raskoš koja jamči da će postati klasik.

“Film Pjesma mora prekrasno je gledati. Ova vizualno zapanjujuća animacija je remek-djelo. Koristeći irsku mitologiju, folklor i legendu, tako spretno miješa magično i svakodnevno da se gledatelju čini da je u potpunosti uronjen u začarani svijet.” (Los Angeles Times)

12. ožujka

17:30   Predavanje „Karlovac – tajni glavni grad Hrvatske u 19. stoljeću“

             Predavanje će održati Neven Cetinjanin, magistar animiranog filma i novih medija.

19:00    Tarrac

trajanje filma: 96 minuta

žanr: drama

Film Tarrac prekrasan je prikaz ženskog prijateljstva i jedinstva. Aoife Ni Bhraoin (Kelly Gough) vraća se kući u Kerry kako bi pomogla svom ocu (Lorcan Cranitch) dok se oporavlja od srčanog udara. Tijekom boravka Aoife se suočava s tugom zbog prerane smrti svoje majke, ali i s osjećajima prema ocu. Ponovno otkriva svoju ljubav prema veslanju, povezuje se sa ženskim timom veslačica i vraća u natjecateljski svijet veslanja u Naomhóg čamcima. Aoife obnavlja stara prijateljstva i stvara nova, a kako se približava velika utrka, godine potisnutih osjećaja počinju ju sustizati.

19. ožujka

18:15 – 18:45     Koncert irske glazbe – Patrick Walker & Hrvoje Sudar

Patrick Walker & Hrvoje Sudar je glazbeni duet osnovan 2013. godine u Zagrebu. Članovi su glazbenici došli iz različitih bendova i glazbenih pravaca, a zajedno ih je spojio interes za irsku tradicionalnu glazbu. Duo je nastupao po festivalima, klubovima te raznim koncertnim dvoranama u Engleskoj, Norveškoj, Nizozemskoj, Italiji, Mađarskoj, Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj. Repertoar čini brza instrumentalna plesna glazbu (jigs & reels).

Koncert će se održati na terasi ispred Kina Edison.

19:00     Steps of Freedom: The Story of Irish Dance

trajanje filma: 73 minute

žanr: dokumentarni

Ovaj zabavan dokumentarac otkriva kako se irski ples razvijao kroz stoljeća te od jednostavnog narodnog plesa prerastao u globalni fenomen kojeg obožavaju diljem svijeta. Film govori o utjecaju raznih kultura na irski ples, utjecaju irskog plesa na druge kulture, ali i o plesu kao izrazu otpora.

Australija

21. ožujka – Otvorenje

18:00   Otvorenje ciklusa i izložbe tkanina aboridžinske zajednice Bábbarra Women’s Centre

18:45   Zemljak

trajanje filma: 78 minuta

žanr: dokumentarni

Film je nastao u produkciji Petera Pecotića, Hrvata porijeklom iz Australije, a govori o Josephu Williamsu tj. Josephu Orloviću, aboridžinskom lokalnom umjetniku čiji je otac Hrvat. To je životna priča o susretu sina i oca nakon 40 godina, priča o hrvatskim iseljenicima u Australiji, priča o prijateljstvu i zajedništvu među ljudima.

26. ožujka

19:00   Satelitski dječak

trajanje filma: 95 minuta

žanr: avantura, drama

Satelitski dječak australski je film o mladom Aboridžinu iz 2012. godine. Dječak se bori za održavanje tradicije svog nasljeđa u modernom svijetu kada se rudarska tvrtka proširi u regiju. Film je napisala i režirala Catriona McKenzie.