MJESEC INDIJSKOG FILMA I KULTURE

Svijet je stigao u Edison! U suradnji s međunarodnim institucijama u Hrvatskoj, Kino Edison donosi izbor iz svjetskih kinematografija, praćeno događanjima koji približavaju i kulturu gostujuće zemlje.

Gostujući ciklusi održavat će se utorkom, unutar mjesec dana, uz kontinuirane najave na našim mrežnim stranicama. Prvi je na rasporedu Mjesec indijskog filma i kulture, u veljači.

Indija, zemlja kontrasta, duhovnosti, najmnogoljudnija zemlja na svijetu, zemlja velikog gospodarskog zamaha, zemlja koja je ispisala povijest slijetanjem na Mjesec, zemlja sa svojim vlastitim Hollywoodom, dolazi u veljači u Kino Edison.

U ciklusu indijskog filma i kulture prikazujemo četiri prvoklasne bollywoodske produkcije, a kao u najukusnijem indijskom jelu, filmski dio začinit ćemo izabranim događanjima koji će publici iz prve ruke približiti daleki indijski potkontinent.

Kreativna radionica kolaža za odrasle na kojoj ćemo uz čaj, škare i ljepilo prošetati Indijom, naučiti koju riječ na hindiju i dobro se zabaviti! 

Radionicu organiziramo u suradnji s Gradskom knjižnicom „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac, a voditelj radionice je knjižničar i indolog Mario Šimić. 

Radionica će se održati u multifunkcionalnom prostoru Kina Edison, na 2. katu.  

Prijaviti se možete na organizacija@kino-edison.hr

Predavanje će se održati u velikoj dvorani.  

Zahvaljujemo Veleposlanstvu Indije u Hrvatskoj na ustupljenim filmovima i nesebičnoj pomoći u ogranizaciji ciklusa. Sve projekcije su besplatne uz preuzete ulaznice na blagajni Kina.

Mjesec indijskog filma i kulture započinjemo projekcijom filma Stanley Ka Dabba 6. veljače 2024. u 14 sati.


1h 36min | komedija, drama, obiteljski

Stanley pohađa srednju školu Svete obitelji za dječake u Andheri Eastu, u Bombaju. Dok njegovi kolege iz razreda donose svoju užinu, Stanley to ne čini pod izlikom da mu je majka odsutna, te dijeli hranu s Amanom Mehrom i drugima. To iritira Babubhaija Verma, učitelja hindija koji praktički prisiljava druge učitelje i djecu da s njim dijele svoju hranu. Kada im nametne dodatnu nastavu i udvostruči odmore, roditelji su također prisiljeni pakirati više hrane u kutije za užinu. Nakon što se ogluše na upozorenja da više ne dijele hranu sa Stanleyem, Babubhai  mu zabrani dolazak u školu, a kakav je to utjecaj imalo na Stanleyja, učitelje i njegove kolege iz razreda, pogledajte u filmu! 

Redatelj: Amole Gupte 

Uloge: Partho A. GupteNumaan Sheikh, Abhishek Reddy 


13. 2. 2024. u 19 sati

| 2h 2min | triler |

Kolkata vrvi od priprema za godišnji festival Durga Puja, dok sedam mjeseci trudna Vidya Bagchi izlazi iz zrakoplova iz Londona. Njezina prva postaja je lokalna policijska postaja kako bi podnijela prijavu nestale osobe. Prije nekoliko tjedana, njezin suprug Arnab stigao je u Indiju na radni zadatak. Prva dva tjedna svakodnevno su razgovarali telefonom, a onda su bez objašnjenja njegovi pozivi prestali. Kamo god se Vidya okrene, nitko se ne može sjetiti Arnaba. Nema mu traga ni u gostinjskoj kući ni na radnom mjestu. Ali Vidya neće odustati od svoje potrage. Negdje u Kolkati otkrit će opasnu istinu.

Redatelj: Sujoy Ghosh.

Uloge: Vidya Balan, Parambrata Chattopadhyay, Indraneil Sengupta, Nawazuddin Siddiqui


20. 2. 2024. u 19 sati

| 2h 2min | dramedija

Rani Mehra je sramežljiva mlada djevojka iz Delhija. Dan prije njezina vjenčanja, njezin zaručnik Vijay joj kaže da se više ne želi oženiti njome. Objašnjava da se njegov stil života promijenio nakon što je živio u inozemstvu te da mu njezine konzervativne navike više ne odgovaraju. Zaprepaštena razvojem događaja, Rani se zatvara u svoju sobu na jedan dan. Želeći preuzeti kontrolu nad situacijom, traži dopuštenje roditelja da sama ode na svoj unaprijed rezervirani medeni mjesec u Pariz i Amsterdam. Nakon prvotnog oklijevanja, roditelji pristaju misleći da bi je odmor mogao razveseliti.

Redatelj: Vikas Bahl

Uloge: Kangana Ranaut, Rajkummar Rao, Lisa Haydon, Jeffrey Ho


27. 2. 2024. u 19 sati

2h | pustolovni, biografski, drama

Dashrath Manjhi bio je siromašan čovjek iz najniže kaste, živio je u udaljenom selu odsječenom od svijeta planinskim lancem. Život je za njega bio svakodnevna borba za preživljavanje. Više od svega volio je svoju ženu, Phaguniyu. Jednog dana, dok se penjala na planinu da mu donese hranu, njegova žena se poskliznula, pala i umrla. Shrvan tugom, Dashrath je odlučio prokrčiti put kroz planinu, kako nitko drugi ne bi doživio njegovu sudbinu. Pune 22 godine, sasvim sam, samo čekićem i dlijetom, udarao je po stijenama, dok se iz planine nije izdubio put.