Zameo ih vjetar

Ulaznicu možete kupiti i na blagajni kina.

238 minute
romantična drama
Velika dvorana
Datum
Vrijeme
26/05/2024
17:00:00
Filmski klasik Zameo ih vjetar jedan je od najslavnijih i najgledanijih hollywoodskih i svjetskih filmova svih vremena, nastao prema istoimenom romanu Margaret Mitchellsa.

Jug Sjedinjenih Američkih Država, 1861. Mlada Scarlett O’ Hara živi s obitelji i crnim robovima na imanju Tara, te pokušava osvojiti srce muškarca u kojeg je zaljubljena, Ashleyja Wilkesa. No on se sprema zaručiti za svoju rođakinju Melanie Hamilton pa mu na proslavi zaruka na njegovom obližnjem imanju Scarlett otkrije da ga želi, ali on je odbije. Zabava se prekida objavom građanskog rata između sjevernih i južnih američkih država. Ubrzo, Scarlett se vjenča za Melaniena mlađeg brata Charlesa, misleći da će tako izazvati Ashleyjevu ljubomoru.

Charles uskoro pogiba kao vojnik Konfederacije, a Scarlett kao njegova udovica odlazi u obiteljski dom Hamiltonovih u Atlanti. Tamo napravi scenu kad na humanitarnoj zabavi, iako svježa udovica, zapleše s naočitim Rhettom Butlerom, koji je na nju bacio oko još na zaručničkoj zabavi Ashleyja i Melanie. S vremenom, ratna sreća se mijenja, Konfederacija je prisiljena na defenzivu i vojnici Unije započnu opsadu Atlante. Scarlett pomaže Melanie pri porodu, a Rhett ih obje spašava iz velikog požara koji je zahvatio grad…

Film je na programu u sklopu ciklusa Klasici u Edisonu.